10 Loslaattips10 tips om los te laten, wanneer je problemen niet direct oplosbaar zijn

1. Leer om je aandacht open, los en neutraal te laten zijn. Als je je aandacht kunt laten zijn als een spiegel ben je een eind in de richting. Voor een spiegel mag alles wat gebeurt waar zijn. De spiegel heeft geen voorkeur voor wat verschijnt. Heeft geen oordeel over wat er in verschijnt. Dit is het soort meditatieve aandacht dat je helpt loslaten.

2. Concentreer je op het hier en nu door al je aandacht te leggen in waar je mee bezig bent. Je problemen voeren je gedachten en vervolgens je emoties mee in een verhaal. Verleg je aandacht uit dit verhaal door bewust met al je aandacht te doen waar je mee bezig bent. Vaak is dit makkelijker door iets te doen wat je leuk vindt, of wat al vanzelf al je aandacht opeist.

3. Zoek afleiding in gezelschap. Vooral gezelschap dat weet heeft van en begrip voor je klachten en waar je je op je gemak bij voelt kan je helpen. Deel wat je dwarszit, maar maak er niet de hoofdzaak van het contact van. Het gaat je in vriendschap toch immers om meer dan je problemen.

4. Doe sport of een ontspannende meditatieve bewegingsvorm met je volle aandacht. Het lichaam in beweging geeft een groot scala aan sensaties die voortdurend veranderen. Dit is een gemakkelijke situatie om met je aandacht bij aanwezig te zijn.

5. Ga met je aandacht naar je adem. Ben je nergens mee bezig, heb je geen zin of ben je te moe om iets te doen, breng dan je aandacht naar je adem. Je adem is altijd bij je. Je concentreren op je uitademing helpt je om uit de gedachtestroom te komen. Vaak helpt het om je handen op je onderbuik te leggen en daar bewust in te ademen zonder de adem te forceren. Volg de bewegingen van je onderbuik.

6. Doe een bodyscan. Reis met je open aandacht door je hele lichaam en neem alle sensaties waar zonder oordeel. Laat elke keer dat je afdwaalt je gedachtes los en keer terug naar de plek waar je was.

7. Beperk je probleemtijd tot een met jezelf afgesproken tijd. Spreek een kwartier of een half uur per dag met jezelf af om je bezig te houden met je problemen. Als ze je erg dwarszitten buiten die tijd, schrijf dan een korte notitie om aandacht aan te besteden. Door een tijd met jezelf af te spreken wordt jij de baas over je omgang met de problemen en niet andersom. Gebruik je probleemtijd zo inspirerend en creatief mogelijk. Verplaats je in de rol van de wijste en inspirerendste persoon die je kent en bekijk het vanuit die ogen.

8. Pak aan wat je aan kunt pakken. Zet je ertoe dagelijks iets te presteren met zichtbaar resultaat. Verdeel grotere taken in kleine overzienbare stappen. Dit geeft zelfvertrouwen en met zelfvertrouwen kijk je anders tegen je problemen aan.

9. Gun jezelf voldoende tijd om te rusten, jezelf te verwennen en tot inspiratie te komen.

10. Wees met open aandacht bij je probleem. In plaats van je mee te laten sleuren met je gedachtes en gevoelens kun je met volle aandacht zijn bij de gedachtes die opkomen en bij de emoties en de sensaties die daarbij in je lichaam optreden. Zie hoe de gedachtes opkomen en weggaan (als golven van de zee) Neem de lichaamssensaties waar tot in de kleinste details. Streef niet naar een oplossing, wees er gewoon bij.